Yazılım Mühendisliği Lisans Programı 2

Lisans Programının Amacı

Bir disiplin olarak yeni bir alan olan Yazılım Mühendisliği, geleneksel olarak Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri içinde ele alınırken, son yıllarda hizmet ağırlıklı uygulamaların ve bunları destekleyici teknolojilerin gelişmesi ile kendi başına bir disiplin haline gelmektedir. Önceden, genişletilmiş 'programcılık' olarak algılanan Yazılım Mühendisliği faaliyetleri, artık kendi metodolojileri, kuramları ve pratikleri olan bir akademik alan olmuştur. Teknolojik gelişmeler donanımı ucuz ve yaygın hale getirmiştir. Yazılım Mühendisliği programı günaümüz gereksinimlerinin ortaya çıkardığı bir mühendislik disiplinidir ve yakın gelecekte de önemini hızla artıracaktır. Yazılım Mühendisliği farklı sektörlerdeki problemlerin yazılımsal çözümlerini kapsamaktadır. Bu yönü ile disiplinlerarası çalışabilme becerileri öne çıkmaktadır. Yazılım Mühendisliği, kullanıcıların bilgisayar uygulamaları ve cihazları ile etkileşiminin yarattığı psikolojik durumdan, yazılım proje yönetimine kadar farklı alanlardan öğelerin birleştiği bir çalışma alanıdır. Programdan mezun olacak yazılım mühendisleri, bilgisayarın kullanıldığı herhangi bir endüstri dalında, sistem ve bilgisayar ağları konularında çağdaş bilgilere sahip ve yazılım alanında herhangi bir ölçekte proje tasarımı yapabilecek, bu projeleri uygulamaya geçirebilecek, test ve entegrasyon adımlarını başarıyla gerçekleştirebilecek özelliklere sahip olacaklar, bu konularda ülkemizde ihtiyaç duyulan yetişmiş insan gücüne önemli katkılarda bulunabileceklerdir.

Mezun Olma Koşulları

Yazılım Mühendisliği bölümünden mezun olabilmek için; 113 ders saati teorik , 44 ders saati pratik olmak üzere toplam 157 ders saati eğitim-öğretim ile 30 günlük yaz stajı faaliyetlerinde bulunması gerekiyor.
Programda mevcut olan toplam 240 AKTS karşılığı derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde eden, bitirme çalışmasını başarıyla tamamlayan ve mesleki stajı ile hazırladığı staj raporundan geçer not alan öğrenciler ‘Yazılım Mühendisi’ unvanı ile mezun olmaya hak kazanırlar.

Kariyer Olanakları

Yazılım Mühendisleri, imza yetkisi olan bir mühendis olarak şirket veya kurumların ihtiyaçlarını karşılayacak yazılım ve iş çözümleri üretme ve yürütme konusunda deneyimli olacaklar. Mezun olan öğrenciler; sistem analisti, sistem mühendisi, tasarım mühendisi, web tasarım ve program uzmanı, bilişim teknolojileri uzmanı, uygulama programcısı olarak hemen her kurum ve kuruluşun çeşitli bölümlerinde geniş bir iş yelpazesine sahip olacakları gibi bilgisayar yazılımı üreten şirketlerin bilgi işlem merkezlerinde yönetim, veri yönetimi, bilgisayar destekli endüstriyel tasarım ve gerçekleştirilmesinde uygulama mühendisi olarak da görev alabilirler. Bilgisayar ağları üzerine çalışan kuruluşlarda uygulama elemanı veya sistem mühendisleri olarak, savunma sanayi ve elektronik cihaz üretimi yapan kuruluşlarda ise uygulama mühendisleri olarak kariyer fırsatı bulabilirler.

Yazılım Mühendisliği Lisans Programı 2